Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Φαράγγια και Σπήλαια

Ένα μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων αποτελείται, λόγω της ιδιαίτερης πανίδας και χλωρίδας του, από προστατευόμενες περιοχές για κυνήγι, δρυμούς και βιότοπους (λίμνη Αγιάς, λίμνη Κουρνά, νήσοι Γαύδος και Γαυδοπούλα, Ελαφονήσι κ.ά. προστατεύονται από το «Natura 2000»).
Φαράγγια και Σπήλαια

Τα Φαράγγια του Ν. Χανίων

Ο νομός Χανίων είναι ένας κατεξοχήν ορεινός νομός με πλουσιο εδαφικο αναγλυφο και με μια οροσειρά τα Λευκά Όρη που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού, διασπαρτα από φαραγγια.
Καταρχάς να πούμε δυο λόγια για το τι είναι φαράγγι:     
Φαράγγι είναι μία στενή, βαθειά και απόκρημνη χαράδρα που σχηματίζεται μεταξύ δύο βουνών ή λόφων λόγω της συνεχούς διαβρώσεως του εδάφους από τα νερά των ορμητικών χειμάρρων.
Για να διασχίσουμε ένα φαράγγι με ασφάλεια ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και την εποχή διάσχισης απαραίτητος είναι ο κάτωθι εξοπλισμός :
Χάρτης της περιοχής, πυξίδα, φακό, σπίρτα ασφαλείας και φαρμακείο. Η πιο συνηθισμένη συσκευή είναι το λεγόμενο «οκτάρι»: Πρόκειται για δύο μεταλλικούς κρίκους συνδεδεμένους μεταξύ τους. Στερεώνεται στο καραμπίνερ της ζώνης και μέσα από αυτό, περνά με ειδική τεχνική το σχοινί που χρησιμοποιούμε στις καταβάσεις.Κράνη, σχοινιά ορειβατικού τύπου, παπούτσια που να παρέχουν καλή στήριξη στους αστραγάλους, αλλά ταυτόχρονα να είναι ελαφριά, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε, καθώς και αντιολισθητικά. Τέλος, ένα σακίδιο αδιάβροχο με τις απαραίτητες προμήθειες σε φαγητό και νερό.
Τα σπουδαιότερα φαράγγια του νομού Χανίων είναι τα εξής:
Της Αγίας Ειρήνης, του Ίμπρου, της Τρυπητής, του Ελυγιά, της Αράδαινας, του Θερίσου, του  Κλάδου, του Ασφέντου, των Σφακίων και τέλος το μεγαλύτερο και διασημότερο  φαράγγι της Σαμαριάς.

Φαράγγι Καθολικού

Το φαράγγι του Καθολικού ή το «Αυλάκι του Αγίου», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ακρωτηρίου Χανίων, πολύ κοντά στη Μονή Γουβερνέτου.
Πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι ιδιαίτερης ομορφιάς, που δεν ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο σε μήκος, το οποίο καταλήγει σε μικρό βραχώδη όρμο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ξεκούραστη πεζοπορική διαδρομή, η οποία συνδυάζει ιδανικά την ομορφιά του τοπίου με το μυστικισμό που αποπνέουν τα μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος της.
Για να φτάσει κανείς στο φαράγγι ξεκινάει από τη Μονή Γουβερνέτου κι ακολουθεί το πλακόστρωτο μονοπάτι που κατεβαίνει την πλαγιά.

Όλα τα Φαράγγια της Κρήτης και η θέση τους στο χάρτη

Ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες
Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νομό Χανίων στην οροσειρά Λευκά Όρη. Έχει μήκος 18 χλμ και είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Κρήτης αλλά και της Ευρώπης (σε μήκος). Έχει πλάτος από 150 μέτρα έως 3 μέτρα που είναι και το στενότερο σημείο του με την ονομασία "Πόρτες". Το 1962 χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός Ελλάδας και είναι τόπος διαμονής πολλών ενδημικών πουλιών και διαφόρων ειδών ζώων. Το πιο γνωστό από τα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στο Φαράγγι Σαμαριάς είναι ο κρητικός αίγαγρος (κρι κρι). Εκεί επίσης φυτρώνουν σπάνια βότανα και φυτά, όπως το άγριο δίκταμο κι τα αγριολούλουδα. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το χωριό Σαμαριά και που κι αυτό οφείλει την ονομασία του στην βυζαντινή εκκλησία Οσία Μαρία του 14ου αιώνα, που βρίσκεται εκεί και σώζεται έως σήμερα με πολλές εικόνες και τοιχογραφίες. Το χωριό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι λιγοστοί κάτοικοι (βοσκοί και ξυλοκόποι) όταν το φαράγγι χαρακτηρίστη

5 φαράγγια των Χανίων που πρέπει να περάσετε!

Χωρίς αμφιβολία το Φαράγγι της Σαμαριάς κυριαρχεί, αλλά ολόκληρος ο νομός Χανίων χαρακτηρίζεται από μικρότερα και μεγαλύτερα φαράγγια που διατρέχουν όλο το μήκος του. Τα περισσότερα και εντυπωσιακότερα συγκεντρώνονται στο νότο, ενώ οι διαδρομές κατάβασής τους προτιμώνται από έμπειρους ή και αρχάριους πεζοπόρους, αναλόγως με τη δυσκολία. Η άγρια φύση των Λευκών Ορέων, που στα Χανιά λέγονται και Μαδάρες, η καταπράσινη φύση, η χλωρίδα και η πανίδα συνθέτουν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.
5 φαράγγια των Χανίων που πρέπει να περάσετε!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών. Ανέκαθεν ήταν σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών, χωνευτήρι πανάρχαιων και ετερόκλητων πολιτισμών. Η Κρήτη αποτελεί ένα μοναδικό κράμα στοιχείων από την δημιουργική αφομοίωση των πολυποίκιλων πολιτισμικών μορφών σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλαίσιο. Φυσικά και ανθρώπινα στοιχεία σε μια ανεπανάληπτη αρμονία, πλάθουν ένα ζωντανό μύθο. 
Η Κρήτη χωρίζεται στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε επαρχίες. Ο νομός Χανίων χωρίζεται στις επαρχίες Κυδωνίας, Αποκορώνου, Σφακίων, Κισσάμου και Σελίνου, ο νομός Ρεθύμνου στις επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, ο νομός Ηρακλείου στις επαρχίες Μαλεβιζίου, Τεμένους, Πεδιάδος, Βιάννου, Πυργιώτισσας, Καινουρίου, και Μονοφατσίου και ο νομός Λασιθίου στις επαρχίες Μιραμπέλλου, Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας. 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα Φαράγγια των Χανίων

Τα φαράγγια του νομού Χανίων είναι κατάφυτα και χαρακτηρίζονται από μια άγρια ομορφιά. Ανάμεσα τους και το πιο διάσημο φαράγγι της Κρήτης, το φαράγγι της Σαμαριάς όπου βρίσκει καταφύγιο οΚρητικός Αίγαγρος (γνωστός και ως Κρι-Κρι).
Συνήθως καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες και αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα με ενδημικά είδη φυτών και σπάνια αρπακτικά πτηνά.